Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Minder lenen door private lease in 2022

Drie procent van de totale voorraad personenauto’s is geleased. Het voordeel van leasen is het gemak en minder risico op onderhoudskosten. De leasemaatschappij regelt bijvoorbeeld het onderhoud van de auto. Een private lease contract kan echter nadelig uitpakken voor je maximale hypotheek. Houd hier als ondernemer rekening mee. Een auto leasen via je bv is een goed alternatief, zeker nu de impact van private lease in 2022 nog groter wordt.

Een auto leasen via je onderneming kan een goed alternatief zijn voor private lease. Bij een zakelijke lease, op naam van je bv, kun je alle kosten van de auto aftrekken bij de belastingdienst. Dit is een interessant fiscaal voordeel. Houd echter wel rekening met een bijtelling als je meer dan 500 kilometer privé rijdt. Een ander voordeel van zakelijke lease is dat het lease contract niet wordt geregistreerd bij Bureau Krediet Registratie (BKR), wat met private lease wel het geval is. De impact hiervan is groot op wat je maximaal kunt lenen. We zoomen in op wat er op dit gebied wijzigt in 2022.

Nu wordt een van je leasecontract ingeschreven bij BKR
Bedragen in het BKR-register worden door geldverstrekkers voor twee procent ingehouden op de maximale woonlast. Doorgaans geldt hoe hoger de woonlast, des te hoger de maximale hypotheek.

Op dit moment wordt bij private lease niet het volledige bedrag van het contract ingeschreven. Zo wordt 35% van het contract gezien als servicekosten, zoals belasting, verzekering en onderhoud. Deze kosten worden nu niet geregistreerd omdat je deze kosten ook zou hebben bij een gekochte auto. Bij een vierjarig leasecontract van €400 per maand wordt dus 12.480 (65%) ingeschreven in het BKR en wordt van dit bedrag 2% (€312) afgetrokken de maximale woonlast.

BKR-registratie verandert voor private lease
Volgend jaar verandert er het een en ander rond private lease bij het berekenen van je maximale lening. Deze verandering gebeurt op twee momenten. Vanaf 1 januari tot 1 april kijken geldverstrekkers niet naar het bedrag dat geregistreerd is in het BKR, maar naar de werkelijke maandlast van het contract. Weer gerekend met een contract van €400 per maand wordt er vervolgens 65% van dat bedrag afgetrokken op maximale woonlast (€260).

Vanaf 1 april 2022 kijken geldverstrekkers wel weer naar de BKR-registratie. Alleen wordt dan het volledige contract geregistreerd in het BKR. Bij een leasecontract voor vier jaar met een maandbedrag van €400 wordt €19.200 geregistreerd. Vervolgens wordt er €384 afgetrokken van de woonlast.

Voorbeeld impact van private lease op maximale hypotheek
De wijziging per april kan grote gevolgen hebben. Stel Adriaan en Stephanie verdienen samen €70.000. Het stel wil een hypotheek afsluiten met een rente van 1,37% voor dertig jaar. Ze overwegen een auto te leasen voor vier jaar. De maandelijkse kosten bedragen €400. In onderstaand tabel zie je hoe hoeveel ze maximaal kunnen lenen.

Lease contract

Maximale hypotheek

Geen contract

€ 359.932

vóór 1 januari 2022

€ 286.594

vanaf 1 januari 2022

€ 283.538

vanaf 1 april 2022

€ 247.104

De impact van een private lease contract is nu al groot. Zo kunnen Adriaan en Stephanie met een leasecontract nu al €73.338 minder lenen. Vanaf april volgend jaar wordt dat zelfs €112.828 minder. Grote kans dat een nieuwe woning dan nog verder weg is voor Adriaan en Stephanie, gezien de gemiddelde huizenprijs rond de vier ton ligt.

Leasen geldt niet alleen voor auto’s
Tegenwoordig worden niet alleen maar auto’s geleased. Dit geldt ook voor bijvoorbeeld cv-ketels, fietsen, telefoons of koelkasten. Houd rekening dat alle leningen boven de €250 worden geregistreerd bij het BKR. Ook een mobiel, fiets of zelfs koelkast kan effect hebben op je maximale hypotheek.

Onderschat het effect dat een leasecontract heeft op je maximale hypotheek niet. Met een leasecontract zou je vanaf april zomaar eens een ton minder kunnen lenen. Een zakelijk lease auto kan ik dat geval een betere optie zijn. Houd echter wel rekening met de bijtelling.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Ask4benefits maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie