Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Problemen met werknemer of opdrachtgever? Dit dekt een rechtsbijstandverzekering

Bij het oplossen van juridische problemen, kun je meestal rekenen op hoge kosten. Het uurtarief van een advocaat bedraagt bijvoorbeeld al snel €200. Helaas komen juridische conflicten op de werkvloer regelmatig voor. Een zakelijke rechtsbijstandverzekering kan in dat geval uitkomst bieden. Onderzoek voor het afsluiten wat wel en niet onder de dekking valt.

Veel ondernemers denken dat rechtsbijstand voor hen overbodig is. De realiteit zegt vaak wat anders. Denk eens aan een klant die niet betaalt, een leverancier die niet levert of een medewerker die voor problemen zorgt. Met een zakelijke rechtsbijstandverzekering worden de kosten van juridische bijstand gedekt. Veel verzekeraars bieden daarnaast ook juridisch advies aan. 

Wat dekt een zakelijke rechtsbijstandverzekering?
Het verschilt per verzekeraar wat in het basispakket van zakelijke rechtsbijstand zit. Een gemiddelde zakelijke rechtsbijstandverzekering biedt dekking voor hulp bij: 

  • Conflicten met klanten of afnemers over producten of diensten
  • Conflicten met leveranciers over goederen en diensten
  • Juridische vraagstukken over personeelszaken of sociale wetgeving
  • Conflicten met gemeenten of overheid (bijvoorbeeld bestemmingsplan of vergunningen)


Het is vaak ook mogelijk om extra verzekerde modules af te sluiten. Zo kun je de verzekering aanpassen aan je voorkeuren en heb je bredere dekking bij voor jou relevante juridische risico’s. 

Houd rekening met deze uitsluitingen
De uitsluitingen verschillen ook per verzekeraar. Als een conflict al is ontstaan voordat de verzekering is afgesloten, moet je er sowieso op rekenen dat er geen dekking geldt. Veel verzekeraars hanteren daarnaast een wachttijd. In die periode worden ontstane conflicten ook niet gedekt. Andere gebruikelijke uitsluitingen zijn: 

  • Bij opzet of fraude
  • Geschillen die vallen onder belastingrecht
  • Het overnemen of beëindigen van een bedrijf
  • Bij faillissement
  • Als de schade lager is dan het drempelbedrag


Drempelbedrag voor juridische hulp

Bij een zakelijke rechtsbijstandverzekering wordt niet altijd een eigen risico gerekend, maar krijg je te maken met een drempelbedrag. Als de schade van het conflict niet boven een x bedrag uitkomt, kun je in dat geval geen beroep doen op de rechtsbijstandverzekering. De verzekeraar stelt vaak zelf vast hoe hoog dit drempelbedrag is. Soms heb je zelf de keus. Uiteraard geldt wel des te lager het drempelbedrag, des te hoger de premie. Naast een drempelbedrag geldt vaak ook een maximaal verzekerd bedrag. De kosten boven dit bedrag worden dan niet vergoed. 

Zakelijke rechtsbijstandverzekering voor zzp’er
Een rechtsbijstandverzekering is ook voor een zzp’er het overwegen waard, ondanks dat je als zelfstandige zonder personeel geen conflicten kunt krijgen met werknemers. Je hebt wel te maken met contracten, leveranciers en klanten. Een conflict zit in een klein hoekje, maar kan ook op een ZZP-begroting een grote post zijn.

Met een zakelijke rechtsbijstandverzekering kun je de hoge kosten dekken die juridische hulp bij problemen met zich meebrengt. De kosten zijn doorgaans wel tot een maximumbedrag verzekerd. Let bij het afsluiten van de verzekering goed op de voorwaarden en kijk welke modules in jouw situatie relevant zijn. Onze adviseurs helpen je graag bij het uitzoeken van een passende zakelijke rechtsbijstandverzekering. Vul hiervoor vrijblijvend onderstaand formulier in. 

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.
Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Ask4benefits maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie