Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Hypotheek verlengen voor commercieel pand lastiger

Tot voor kort was het verlengen van een vastgoedlening zelden een probleem. Door de Covid crisis, zijn banken nu terughoudend. Dit vooral voor vastgoed in getroffen sectoren als retail. Loopt bijvoorbeeld de lening op je winkelpand af? Je loopt het risico dat je deze moet aflossen, het pand moet verkopen of elders een nieuwe en vaak duurdere hypotheek dient af te sluiten.

Een compleet nieuwe vastgoedlening afsluiten is al jaren relatief ingewikkeld. Banken zijn  voorzichtiger en risicomijdend geworden. Uit een rondgang van het Financieel Dagblad (FD) blijkt dat het door de coronacrisis nu ook lastig is om een vastgoedlening te verlengen. Vooral beleggers in winkel, horeca en bedrijfspanden zijn hiervan de dupe. 

Gevolgen als het verlengen van de lening niet mogelijk is
Als je jouw huidige vastgoedlening niet meer kunt verlengen, heb je drie opties: direct aflossen, het pand verkopen of herfinancieren. Als je direct wilt aflossen heb je doorgaans een flinke zak met geld nodig. Heb je dat niet, is het een logische stap om elders een nieuwe lening af te sluiten. Ook hiervoor geldt dat je al snel flink wat moet toeleggen. Banken zijn minder ‘happig’ om een risicovolle lening af te sluiten en vereisen om die reden meer eigen inleg of een hogere rente. Mocht aflossen en herfinancieren niet lukken, dan blijft alleen de optie verkopen nog over. 

Ook huurders dupe van onmogelijkheid herfinancieren
Naast vastgoedeigenaren kunnen ook huurders de dupe worden van het lastiger herfinancieren van vastgoedleningen. In de crisis kampen veel ondernemers met inkomstenverlies, waardoor het betalen van huur in het geding komt. Het krijgen van een huurkorting of betalingsuitstel is moeilijker te regelen omdat vastgoedeigenaren juist afhankelijker zijn van die huurinkomsten. 

Vooral winkelpanden moeilijk te financieren
Uit recent onderzoek van KPMG blijkt dat vooral winkelpanden moeilijk te financieren zijn. De financieringsbereidheid van banken bij winkelpanden waar minder dan 40% eigen geld in zit, daalde sinds 2018 van 100% naar 25%. Los van omzetverlies door de winkelsluiting zien winkels de concurrentie van webshops verder toenemen. De vraag is in hoeverre dit effect blijvend is wanneer de winkels weer volledig hun deuren mogen openen.

Kritisch geluid over houding van banken
Hier en daar klinkt een kritisch geluid over de houding van banken over het herfinancieren van vastgoedleningen. Als banken geen herfinanciering geven, dreigen er namelijk onnodig faillissementen. Laurens van de Noort van de belangenvereniging Vastgoed Belang stelt dat banken uiteraard voorzichtig moeten omgaan met de risico’s, maar zich ook moeten realiseren dat corona veelal een tijdelijk probleem is. 

Is de looptijd van jouw vastgoedlening bijna verstreken? Kijk goed en bijtijds naar de mogelijkheden. Heb je hierbij hulp nodig? Via onderstaand formulier kun je contact opnemen met één van onze adviseurs. Zij helpen je graag bij alle zaken rond de financiering. 

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Ask4benefits maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie