Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Tijd voor een thuiswerkvergoeding voor je werknemers?

Thuiswerken heeft een grote vlucht genomen in dit coronatijdperk. Verwacht wordt dat het een blijvend effect heeft, zelfs als er straks vaccinatie mogelijk is. Het inrichten en aanhouden van een werkplek thuis brengt kosten met zich mee. Denk naast licht en verwarming aan extra dingen die aangeschaft moeten worden om hetzelfde te kunnen doen als op kantoor. Als werkgever ben je hier mede verantwoordelijk voor. Wordt de reisbijdrage vervangen door de thuiswerkvergoeding?

Volgens het Nibud zijn mensen die thuiswerken gemiddeld €2 per dag extra kwijt, onder andere aan stroom, gas, water, wc-papier, etc. Volgens het FNV is deze inschatting aan de krappe kant. Als we uitgaan van de ramingen van het Nibud gaat het om €400 euro op jaarbasis. Voldoende reden voor een thuiswerkvergoeding, aldus het FNV en Nibud. 

Grote bedrijven bieden steeds vaker thuiswerkvergoeding
De overheid kwam, met zijn voorbeeldfunctie, als eerste over de brug. Voor rijksambtenaren zijn in september afspraken gemaakt over een thuiswerkvergoeding. Op basis van een fulltime dienstverband krijgen werknemers in 2020 een thuiswerkvergoeding van €363 netto. 

Andere bedrijven zoals de Rabobank, PwC en ING zijn ook in gesprek over een (betere) thuiswerkvergoeding. Sommige bedrijven stellen een speciaal budget voor elke werknemer beschikbaar. Hiermee kan een ‘thuiskantoor’ ingericht worden. Bij de waterschappen kan elke werknemer bijvoorbeeld tot €600 besteden aan kantoormeubelen. Op deze manier hopen bedrijven het thuiswerken ook Arbo-proof te maken. 

Werkgevers verantwoordelijk voor werkplek
Werkgevers zijn verplicht om voor een goede werkplek te zorgen, ook als deze thuis is. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat werknemers goede stoelen en bureaus hebben om lichamelijke klachten te voorkomen. Daarnaast heeft niet iedereen een goede internetverbinding. Globaal gezien moet je ervoor zorgen dat werknemers thuis op dezelfde manier kunnen werken als op kantoor. 

Voorzieningen passen binnen de ‘vrije ruimte’ 
Via de werkkostenregeling (WKR) kun je onbelaste vergoedingen geven aan je werknemers. De vorm van deze vergoeding maakt niet uit. Sinds begin dit jaar is het onbelaste deel van 1,2%verhoogd naar 1,7% van jouw totale loonsom. Het gaat dus om de loonsom van al je medewerkers. Is de loonsom hoger dan €400.000 dan blijft het percentage van 1,2% tellen. 

De overheid heeft door de coronacrisis de maximale vrije ruimte tijdelijk nogmaals verhoogd naar 3%. Dit percentage geldt ook alleen tot de loonsom van €400.000. Dit betekent dat je met een loonsom van €75.000 circa €2.250 aan vrije ruimte hebt. Hiervan kun je werknemers bijvoorbeeld voorzien van de nodige spullen. 

Maak gebruik van de fiscale mogelijkheden en zorg ervoor dat je medewerkers thuis prettig kunnen werken. Hebben je werknemers al een goede thuiswerkplek? Dan kan je de vrije ruimte ook gebruiken voor een bloemetje om ze op te fleuren in deze bijzondere tijd. 

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Ask4benefits maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie