Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Trump, staal en de laagste hypotheekrente

Ga je binnenkort een huis kopen of je hypotheek oversluiten? De laagste mogelijke hypotheekrente is mede afhankelijk van de internationale politiek. Hoofdrolspeler op dat toneel is Trump. Met zijn America first beleid maakt hij wereldwijd geen vrienden. Bij politieke instabiliteit is de kans kleiner dat de hypotheekrente stijgt. Op langere termijn is een stijging wel aannemelijk.

Is het niet Noord-Korea, dan heeft Trump het wel aan de stok met Rusland, China of Europa. Eén van zijn laatste wapenfeiten is het heffen van extra belasting op staal dat Amerikaanse bedrijven importeren uit onder andere Nederland. Europa reageert gepikeerd met tegenmaatregelen.

Het rommelt in Europa
Europa heeft overigens niet eens een Trump nodig voor het creëren van de nodige onrust. Italie kreeg na een moeizaam traject een nieuw kabinet dat weinig op heeft met Europa. Ook in Spanje rommelt het en zijn nieuwe verkiezingen niet uitgesloten. Is daar alles weer rustig, duikt vanzelf elders in Europa weer een nieuwe politieke uitdaging op.

Het effect op de laagste hypotheekrente
Terug naar de hypotheekrente. Beleggers zijn huiverig voor instabiliteit. De kans bestaat dat het de winst van hun beleggingen aantast op termijn. Om die reden gaan ze op zoek naar alternatieven, waaronder het verstrekken van leningen aan bij voorkeur betrouwbare landen. Dit kan door staatsobligaties te kopen die bijvoorbeeld de Nederlandse overheid heeft uitgegeven.

De rente op deze staatsobligaties daalt als er meer beleggers zijn die een veilige haven zoeken voor hun geld. Voor het vaststellen van de hypotheekrente nemen banken onder andere de rente op staatsobligaties als maatstaf. Daarbij gaat het vooral om hypotheken met een rentevast termijn van 10, 20 en 30 jaar.

Richting van de hypotheekrente
De politieke onrust is vaak van tijdelijke aard. Zo stelt Trump zich vaak hard op, om vervolgens toch een compromis te zoeken. Ook de regeringsproblemen in Europese landen waaien na verloop van tijd weer over.

Voor de langere termijn is het belangrijker te kijken naar de economische groei in voooral China, de VS en Europa. Deze groei geeft eerder aanleiding tot een stijging van de rente. Kort gesteld is er bij een hogere economische groei meer vraag naar geld waardoor de rente stijgt. Ook is er als het goed gaat voor overheden minder noodzaak om geld tegen een lage rente beschikbaar te stellen aan banken. Die maken dan hogere kosten en bereken dit door in hun hypotheekrente.

Recent verhoogden enkele banken hun hypotheekrente. De eerste stijgingen na een lange periode van dalende rentes. De kans op een stijgende hypotheekrente is aanwezig, zeker als we verder kijken dan enkele maanden. Voor de korte termijn is het afwachten of de wereldleiders niet te veel olie op het politieke vuur gooien.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Ask4benefits maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie