Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Belastingvriendelijk schenken? Dit zijn de vrijstellingen in 2018

Wil je geld schenken aan je kinderen of kleinkinderen? Dan wil je dat het geld ook echt bij het nageslacht terecht komt. De Belastingdienst betaal je liefst niet meer dan nodig. Hoe doe je dat als je kleinkind 18 procent schenkbelasting verschuldigd is? Door zo goed mogelijk gebruik te maken van de belastingregelingen die in 2018 gelden voorkom je dat er teveel geld wegvloeit.

Belastingtarieven bij schenken

De ontvanger van een schenking is normaal gesproken belasting verschuldigd over het bedrag dat hij of zij krijgt. Het percentage hangt af van de relatie die je hebt tot de ontvanger. Heb je geen familieband, dan loopt het belastingtarief op tot 40 procent. Een kind is het best af met 10 procent.

Vrijstelling bij schenken

Niet altijd volgt bij een schenking een aanslag van de Belastingdienst. Elk jaar kun je een specifiek bedrag schenken waarover de ontvanger geen belasting hoeft te betalen. De hoogte van dit bedrag hangt ook af van de relatie tussen schenker en ontvanger. Gaat het om je eigen kinderen, dan is per kind een eenmalige hogere belastingvrije schenking mogelijk. Deze dien je op te geven bij je belastingaangifte.

Vrijstelling bij erfenis

Bij een erfenis gaat het niet alleen om een eventueel spaarbedrag dat overgaat naar kinderen, kleinkinderen. Ook over goederen en onroerend goed betaal je erfbelasting. Erf je als kind een huis, dan moet je een deel van de waarde afdragen aan de Belastingdienst.

Heb je relatief veel vermogen dat je graag vroeg of laat wilt schenken? Denk dan goed na over wanneer je dat doet. Besparen op belasting is goed mogelijk door de jaarlijkse en eenmalige vrijstellingen te benutten.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Ask4benefits maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie