Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Hypotheek verlengen? Kijk verder dan aanbod bank

Zes op de tien huizenbezitters verlengt de hypotheek bij de eigen bank. Vaak zonder goedkopere alternatieven te onderzoeken. Als je rentevaste periode erop zit, staat het je echter vrij om je hypotheek bij een andere geldverstrekker onder te brengen. Zonder boeterente. Volgens het softwarebedrijf Nationale Hypotheekbond laten jaarlijks honderdduizenden mensen zo veel geld liggen.

Elk jaar loopt bij 14 procent van de woningeigenaren de rentevaste periode af. Volgens de softwareleverancier zijn dat jaarlijks zo'n 470.000 mensen met een koophuis. 60 procent van hen blijft bij dezelfde hypotheekverstrekker. De kans dat jouw bank in een markt met tientallen aanbieders opnieuw het beste rente-aanbod heeft, is echter niet groot.

Hoe groot is het verschil?

Het softwarebedrijf schat dat mensen gemiddeld 0,5 procent goedkoper uit kunnen zijn dan het aanbod van hun bank. Hoeveel scheelt dat? Stel dat je nog een hypotheekschuld uit hebt staan van 250.000 euro. Zet je de rente van deze hypotheek opnieuw 10 jaar vast, dan kost een half procent hogere rente in die jaren bruto 12.500 euro meer aan hypotheekrente.

Waarom stappen niet meer mensen over?

Mensen die nu hun rentevaste periode verlengen, profiteren waarschijnlijk al van een flinke verlaging van hun hypotheekrente. In november 2007 bedroeg de gemiddelde 10 jaar vaste hypotheekrente ruim 5 procent. Als dezelfde bank nu een voorstel doet, levert dat in veel gevallen dus al een besparing op zonder dat je daar iets voor hoeft te doen.

Er zijn overigens ook redenen te bedenken om bij dezelfde hypotheekverstrekker te blijven. Volledige tevredenheid over je bank is bijvoorbeeld ook iets waard. Je hoeft bovendien geen nieuwe kosten te maken voor het oversluiten van je hypotheek als je niet naar een andere aanbieder vertrekt.

Deze kosten maak je als je je hypotheek oversluit

  • Taxatiekosten
  • Afsluitkosten
  • Advieskosten

De exacte kosten voor het oversluiten van een hypotheek aan het einde van een rentevaste periode zijn verschillend. Alle kosten die je maakt voor het oversluiten zijn echter fiscaal aftrekbaar. Het renteverschil hoeft dus niet heel groot te zijn voordat je er al voordeel uit kunt halen.

Waar moet je nog meer op letten?

Je huidige bank moet uiterlijk drie maanden voor het aflopen van je rentevaste periode een nieuw aanbod doen. Dat is de tijd die je hebt om eventueel te wisselen. Is je huis meer waard geworden? Of heb je sinds het afsluiten flink afgelost op je hypotheek? Dan kan het zijn dat je in een andere risicoklasse valt. Je hypotheek is in verhouding lager geworden dan de waarde van je huis.

Als je in een lagere risicoklasse valt met je hypotheek, dan kan je hypotheekrente omlaag. Je bank moet dat meenemen in het nieuwe renteaanbod. Sommige hypotheekverstrekkers bieden tegenwoordig hypotheken met looptijdrente aan. Dan wordt de rente automatisch aangepast naarmate er meer wordt afgelost.

Loopt je rentevaste periode binnenkort af? We kijken graag met je mee of er banken zijn die een beter aanbod hebben voor het voortzetten van je hypotheek. Laat je gegevens achter voor een afspraak, of loop eens bij ons binnen voor meer informatie.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.
Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Ask4benefits maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie