Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Grens voor hypotheek met NHG in 2018 fors omhoog!

In 2018 kun je voor een huis tot 265.000 euro een hypotheek met NHG krijgen. De grens voor een hypotheek met de Nationale Hypotheekgarantie (NHG) is ten opzichte van dit jaar 20.000 euro opgerekt. Is dat goed nieuws voor woningzoekenden? In principe wel, want een hypotheek met NHG levert je financieel voordeel op. Anderzijds krijg je er niet meer huis voor terug. Hoe zit dat?

Het uitgangspunt van de NHG is dat een gemiddeld huis in Nederland met hypotheekgarantie gefinancierd kan worden. Dat betekent dat elk jaar opnieuw vastgesteld wordt wat de gemiddelde woningwaarde is. In 2017 is dat 245.000 euro. Volgend jaar wordt het 265.000 euro. De grens is dus gestegen, maar wat je er voor kunt kopen is nog steeds de gemiddelde woning in Nederland.

Met energiebesparende maatregelen meer lenen

Een uitzondering wordt gemaakt voor mensen die hun nieuwe huis energiezuiniger willen maken. Wil je energiebesparende maatregelen financieren, dan kun je zelfs een hypotheek tot 280.900 euro met hypotheekgarantie krijgen. Heb je geen ruimte voor zonnecellen op je dak? Geen probleem. Lees hier welke energiebesparende maatregelen je voordelig kunt meefinancieren in je nieuwe hypotheek.

Premie NHG meefinancieren?

Volgend jaar mag je zonder energiebesparende voorzieningen maximaal 100 procent van de waarde van je woning lenen. De kosten voor de hypotheekgarantie, tegenwoordig 1 procent van de woningwaarde, moet je dus zelf financieren. Veel starters die moeite hebben om de kosten koper bij elkaar te sprokkelen, laten de NHG dus zitten om kosten te besparen.

NHG-directeur Arjen Gielen vindt dat een gevaarlijke ontwikkeling. Hij pleit ervoor om starters de kans te geven de NHG-premie mee te financieren in de hypotheek. "Door starters op de woningmarkt de mogelijkheid te bieden de NHG-premie mee te financieren bij de aankoop van de woning kunnen zij NHG op een laagdrempelige wijze afnemen, zonder dat daarbij de toegang tot aanvullende financiering een rol speelt", zegt Gielen in een persbericht.

'NHG is te duur'

De NHG is een welkome toevoeging op een hypotheek. Het geeft je als consument extra financiƫle veiligheid; banken belonen die veiligheid met een aantrekkelijke korting op je hypotheekrente. Toch is er ook kritiek op de NHG. De prijs voor een hypotheek met NHG is de laatste jaren fors toegenomen. In 2006 betaalde je nog maar 0,26 van de woningwaarde aan premie.

Niet alleen werd de NHG in de crisisjaren bijna vier keer zo duur, de wijze waarop klanten met een (dreigende) restschuld geholpen worden is sindsdien ook drastisch versoberd. Waar directeur Gielen wil dat starters meer mogen lenen voor zijn garantie, vinden woningmarktdeskundigen dat de prijs van de NHG inmiddels weer naar beneden kan. Wordt vervolgd.

Heb je verhuisplannen? Laat je mogelijkheden berekenen voordat je op huizenjacht gaat. Wij kunnen je precies vertellen wat de gevolgen zijn van de nieuwe hypotheekregels in 2018. Loop eens binnen of vul je gegevens in voor een vrijblijvende afspraak.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.
Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Ask4benefits maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie