Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Huizenprijs ontploft. Grootste stijging sinds 2002

De stijging van de huizenprijzen heeft een nieuw hoogtepunt bereikt. In april waren huizen maar liefst 7,4% duurder dan een jaar eerder. De grootste prijsstijging jaar-op-jaar sinds maart 2002, zo maakten het CBS en het Kadaster bekend. Waar eindigt dit?

Vorig jaar nog werd in juni een prijsstijging van 4,6% jubelend ontvangen. Toen was het negen jaar geleden dat er in een jaar tijd zo’n sterke stijging te zien was. Dat is vorige maand ruimschoots overtroffen.

Elk jaar 10.000 euro bovenop prijs

De stijging van de huizenprijzen begon in juni 2013 toen het dieptepunt van de crisis op de woningmarkt werd bereikt. De prijzen liggen nu gemiddeld 16,7% hoger dan toen. Een huis waar je vier jaar geleden nog 200.000 euro voor betaalde, staat nu dus voor 33.400 euro meer te koop.

Minder aanbod van woningen

De lage hypotheekrente bracht de woningmarkt op stoom. De afgelopen jaren meldden kopers zich massaal. Dat dreef de prijs op. Sindsdien zijn de kopers er nog steeds, maar staan er vooral te weinig woningen te koop. Dat zie je terug in de verkoopaantallen. Het aantal verkochte woningen daalde in april. De verwachting is dat dit aantal de komende maanden verder daalt.

Gelijke tred

Wat je nu voor een gemiddelde woning betaalt, is ongeveer gelijk aan het voorjaar van 2006. Maar bij de piek van augustus 2008 zijn we nog niet aanbeland. Toen lagen de prijzen ver boven het langjarig gemiddelde, gemeten vanaf 1947. Nu houden we ongeveer gelijke tred met de oude trend.

Bubbel?

Vanuit dat licht bezien zijn er nog geen alarmerende waarden bereikt. Zouden we volgend jaar opnieuw een prijsstijging van 7% doormaken dan wordt het een ander verhaal.

De stijging in huizenprijzen is een prettige gedachte voor verkopers, voor kopers kan het lastiger zijn. Zolang de hypotheekrente laag staat, blijft een eigen woning betaalbaar. Wil je weten wat jij kunt betalen voor een eigen woning? Neem contact met ons op en wij zoeken het voor je uit.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.
Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Ask4benefits maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie