Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Huis kopen na je pensioen: de ‘nieuwe oudere’ doet het

Onder nieuwe ouderen is het woningbezit hoger dan onder oude ouderen, signaleert het Economisch Bureau van ING. Een huis kopen na je pensioen vinden we steeds normaler. Mensen hebben altijd een koopwoning gehad, dus is er weinig reden om ineens te gaan huren. De lage maandlasten doen de rest: één op de zes 65-plussers met verhuisplannen zoekt een koophuis.

Tien jaar geleden zag je nog weinig 65-plussers op de woningmarkt. Dat is nu wel anders. Gewend om te kopen deinzen gepensioneerden niet meer terug voor een koophuisVorig jaar werd al duidelijk dat oudere huizenkopers veel te kiezen hebben op de woningmarkt. Op latere leeftijd een huis kopen kan ook prima. Houd wel rekening met de strengere voorwaarden en hogere bijkomende kosten.

Pensioen leidt tot lagere maximale hypotheek

Met pensioen gaan heeft gevolgen voor je inkomen. Dat is waarschijnlijk lager dan toen je nog werkte. Je kunt dus minder hypotheek krijgen. Dat gegeven is niet alleen ná je pensioen van belang. Je bank moet 10 jaar voor je pensioen al verplicht rekening houden met je pensioeninkomen. Zo weten ze zeker dat je ook na je pensionering je hypotheek kunt blijven betalen.

Krijg je niet genoeg hypotheek voor je gewenste huis? Eigen spaargeld of de overwaarde van je huidige woning kunnen je helpen. Soms kun je met de bank afspreken dat je in een korte periode extra aflost op je hypotheek. Zo zijn je hypotheeklasten lager zodra je met pensioen gaat.

Krijg je nog wel een overlijdensrisicoverzekering?

Belangrijker dan de hoogte van je hypotheek is het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering. Veel banken stellen zo’n verzekering verplicht bij het afsluiten van een hypotheek. De kans dat je binnen 30 jaar overlijdt, is na je pensioen aanzienlijk. Om die reden hanteren verzekeraars een maximale leeftijd waarop je nog een overlijdensrisicoverzekering kunt afsluiten. Die ligt tussen de 60 en 75 jaar.

Ben je nog jong genoeg om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten? Reken dan op een hogere premie, oplopend tot honderden euro’s per maand. Houd ook rekening met de eindleeftijd waarop de verzekering nog uitkeert. Bij de meeste verzekeraars is dat 70, 75 of 80 jaar.

Minder hypotheekrenteaftrek na pensioen

Vanaf je AOW-leeftijd is het tarief van je inkomstenbelasting lager. Het voordeel is dat je minder belasting betaalt. Anderzijds krijg je ook minder hypotheekrente terug van de belasting. Na je pensioen gaan daarom je woonlasten verder omhoog.

Recht op hypotheekrenteaftrek vervalt uiteindelijk

Je hebt in Nederland maximaal 30 jaar recht op hypotheekrenteaftrek. Zijn je dertig jaar voorbij, dan krijg je dus geen meer rente terug en gaan opnieuw je maandlasten omhoog. Heb je nog voor 2001 een huis gekocht? Dan profiteer je nog tot uiterlijk 2031 van de renteaftrek.

Na je pensioen verandert er veel, ook op financieel gebied. Laat je daarom goed adviseren, bij voorkeur nog voordat je daadwerkelijk de pensioenleeftijd bereikt. Wil je meer weten over een eigen huis na je pensioen? Neem contact met ons op, dan kijken we samen naar je mogelijkheden.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.
Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Ask4benefits maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie