Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Je huis verkopen? Zo gebeurd

Twijfel je of het een goed moment is om je huis te verkopen? Over twee dingen hoef je je geen zorgen te maken: looptijd en opbrengst. Van alle woningen op de markt wisselt 57 procent binnen drie maanden van eigenaar. Een rijtjeshuis staat gemiddeld slechts 53 dagen te koop, blijkt uit cijfers van de NVM. Onderhandelen is vaak niet meer nodig.

Verkopers hebben een steengoede onderhandelingspositie. Het verschil tussen de vraagprijs en de uiteindelijke verkoopprijs wordt steeds kleiner. In heel Nederland is dat nog maar 2,2 procent. In populaire regio's hebben potentiële kopers net zo veel onderhandelingsruimte als aan de kassa bij plaatselijke supermarkt: nul.

Overbieden niet exclusief voor Amsterdam

Nu al wordt één op de zes huizen boven de vraagprijs verkocht. Het is zeker niet meer zo dat overbieden alleen voorkomt bij de usual suspects: Amsterdam en Utrecht. Koperswoede vindt bijna overal plaats bij huizen die populair zijn omdat ze in een bepaalde prijscategorie vallen. Starterswoningen zijn bijvoorbeeld enorm schaars. Niet voor niets is de tussenwoning de snelst verkopende categorie huizen.

'Driedeling op de woningmarkt'

De NVM ziet drie verschillende huizenmarkten in Nederland: de absolute verkopersmarkt in de Randstad, de onveranderde kopersmarkt in de krimpgebieden en de regio's op het landelijk gemiddelde. Van het eenzijdige begrip 'de Nederlandse huizenmarkt' is volgens de makelaarsvereniging dus geen sprake.

De kansen van huizenkopers en verkopers onderverdelen in regio's geeft een vertekend beeld van de werkelijkheid. De extremen daargelaten, is de prijscategorie van een huis een veel belangrijkere factor voor je onderhandelingspositie dan de regio waar je woont of wil wonen.

Aanbod steeds kleiner

Het dalende aanbod is nog een reden waarom bezichtigingen het probleem niet zullen zijn voor jou als verkoper. Er staan simpelweg steeds minder huizen te koop. Heb je een koopappartement? Dan is de concurrentie van andere verkopers het afgelopen jaar zelfs met 42 procent gedaald. Kopers die nu een appartement willen, hebben dus bijna de helft minder keuze dan een jaar geleden.

Wie is spekkoper?

Je hebt als verkoper dus meestal de touwtjes in handen. Maar je kunt je afvragen wat je eraan hebt, een verhuizing betekent immers dat je zowel een keer verkoper als koper bent. Dat is niet helemaal waar. Doorstromers verhuizen regelmatig naar een huis in een hogere prijscategorie. In duurdere huizen ervaren ze gegarandeerd minder concurrentie van andere kopers dan een starter op zoek naar z'n eerste huis.

Verlaat je een startershuis en ga je duurder wonen? Dan kom je er waarschijnlijk goed vanaf. Wil je je huis verkopen en ben je benieuwd naar je mogelijkheden? Maak dan een afspraak via onderstaand formulier. We praten je graag bij. 

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.
Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Ask4benefits maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie