Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Zorgverzekering 2017: Veranderingen in de basis

Elk jaar opnieuw bepaalt de overheid welke zorg je vanuit de basis zorgverzekering vergoed krijgt. Soms gaat er bepaalde zorg uit de dekking en aan de andere kant komen er vergoedingen bij. Die afweging is ook voor 2017 weer gemaakt. We geven aan wat de gevolgen zijn voor de meest voorkomende zorg. 

Vanuit de basisverzekering krijg je de meeste standaard zorg vergoed. Dat gaat bijvoorbeeld om huisartszorg, ziekenhuiszorg en verloskundige hulp. Voor kinderen tot 18 jaar valt ook een controle en behandeling bij de tandarts onder de basis zorgverzekering. Een compleet overzicht van de inhoud is na te gaan op de website van de Rijksoverheid.

Wetswijziging: eerstelijns verblijf

Volledig nieuw in het basispakket is vergoeding bij een tijdelijke verblijf in een zorginstelling, ook wel eerstelijns verblijf (ELV). Het gaat om het verblijf in bijvoorbeeld een verpleeghuis of zorghotel om te herstellen na een operatie in het ziekenhuis. Je komt hiervoor in aanmerking als je nog niet naar huis kan omdat opvang en zorg ontbreekt, maar ziekenhuisopname geen noodzaak is. De kosten voor deze opname worden dus voortaan vergoed vanuit de basis zorgverzekering.

Uitbreiding vergoedingen

Daarnaast krijg je in 2017 een aantal medisch noodzakelijke ingrepen en specifieke behandelingen vergoed die nu niet vanuit de basis zorgverzekering betaald worden. Zoals een ooglidcorrectie van het bovenooglid als je door een afwijking nauwelijks kan zien. Of fysiotherapie voor patiënten met pijn door vernauwde bloedvaten in de benen (etalagebenen). Voor die zorg had je dit jaar nog een aanvullende zorgverzekering nodig.

Vrijstellingen eigen risico 

Zorgverzekeraars krijgen meer mogelijkheden om voor bepaalde gezondheidsprogramma’s een vrijstelling te geven voor het eigen risico. Dit houdt in dat je voor zo’n programma geen eigen risico betaalt.

Zulke vrijstellingen waren er al voor diabetes en depressie. Nu mag een verzekeraar ook dieetvoeding of zorgprogramma’s ter voorkoming van gezondheidsproblemen als vrijstelling opnemen. De verzekeraars zijn het niet verplicht. De vrijstellingen verschillen dan ook per verzekeraar.

Minder voorkomende zorg 

Ook voor minder reguliere zorg staan er wijzigingen op stapel. Zo zijn de voorwaarden voor het aanvragen van een klikgebit versoepeld. Een ander voorbeeld is een behandeling tegen ernstige chronische darmverstopping, ook nieuw in de basis zorgverzekering. 

In de voorwaarden van de zorgverzekeraars zelf en op de site van de Rijksoverheid kun je precies zien welke zorg wel en niet onder de basis zorgverzekering valt. En of je daar eigen risico of een eigen bijdrage over betaalt. Denk je meer zorg nodig te hebben dan er vanuit de basis vergoed wordt? In dat geval ben je aangewezen op een aanvullende zorgverzekering.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Ask4benefits maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie