Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Huizenverkoop stijgt boven 200.000 per jaar uit

De crisis op de woningmarkt ligt definitief achter ons. Voor het eerst sinds ruim acht jaar komt het aantal verkochte huizen op jaarbasis namelijk weer boven de 200.000 uit. Tussen september 2015 en september 2016 werden precies 201.669 huizen verkocht, zo blijkt uit een doorrekening van de meest recente Kadastercijfers.

De laatste keer dat er meer dan 200.000 huizen op jaarbasis werden verkocht, was in april 2008. Daarna kwam de crisis en daalde het aantal huizenverkopen flink. Het dieptepunt lag tussen juni 2012 en juni 2013. In dat jaar (ver)kochten Nederlanders 103.883 huizen. Dat was het laagste aantal in twintig jaar. Die tijd ligt gelukkig ver achter ons.

Na 8 jaar weer hoogtepunt op de woningmarkt

De woningmarkt is uit een diep dal gekropen. Maar het gaat nu zo goed dat er een redelijk unieke situatie is ontstaan. Tussen 1996 en 2016 zijn er in totaal maar vier periodes geweest dat er meer dan 200.000 huizen werden verkocht. Dat waren:

  • van augustus 1999 tot en met mei 2000
  • van maart 2002 tot en met oktober 2002
  • van september 2005 tot en met april 2008
  • van augustus 2016 - ???

Langdurige piek in aantal huizenverkopen?

Alleen van 2005 tot en met 2008 hield het hoge aantal huizenverkopen voor een langere periode aan. Ook de komende jaren is zo’n langere piek te verwachten. Op dit moment zijn er nog geen signalen dat het aantal huizenverkopen de komende tijd zal gaan afnemen. Het blijft dus gewoon druk op de woningmarkt.

Wel daalt door toenemende verkopen het aantal huizen dat te koop staat. In stedelijke gebieden is de vraag naar huizen al hoger dan het aanbod. Hier ontstaat krapte én een behoorlijke stijging van de huizenprijzen. Dit kan tot gevolg hebben dat mensen hun koopplannen uitstellen. Wat voor invloed dat heeft op het aantal huizenverkopen, wordt de komende maanden duidelijk.

Heb jij concrete verhuisplannen? Dit is de periode om jouw droomhuis te kopen, voordat een ander dat doet. Wil je meer informatie over de financiering van je droomhuis? We geven je graag persoonlijk hypotheekadvies.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.
Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Ask4benefits maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie