Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Keert jouw verzekering uit bij vandalisme of rellen?

Van der Valk Rotterdam, project X in Haren, een beladen voetbalwedstrijd of jongeren die rond Oud en Nieuw de buurt terroriseren. Het gebeurt op momenten wanneer we het helemaal niet verwachten. En als je pech hebt, word je de dupe. Maar wat doet de verzekeraar? Keert je verzekering eigenlijk uit bij schade aan je huis, tuin of auto na rellen of vandalisme?

Het moet laatst een rare avond zijn geweest bij Van der Valk in Rotterdam. De tournedos en sliptong worden net gereserveerd wanneer er plotseling luid geschreeuw klinkt uit de hal. Een grote groep motorrijders slaat erop los. Er worden zelfs schoten gelost.

Vandalismeschade naar verzekeraar

De parkeerplaats blijkt een ravage. Deuken, krassen en zelf kogelgaten in auto’s. De schade wordt geïnventariseerd. De eerste gedupeerden doen aangifte en geven hun schade direct aan hun verzekeraar door via de MobielSchadeMelden-app. Maar hoe zit het eigenlijk met je verzekering?

Verschil vandalisme en rellen?

Voor jouw tuinhek, voorruit of autodeur maakt het niet zoveel uit hoe en waarom er schade is aangebracht. Maar de verzekering kijkt hier wél naar. Je verzekering maakt onderscheid tussen rellen en vandalisme. Bij rellen spreekt een groep vooraf af om ergens de sfeer te gaan verzieken. Vandalisme kun je meer zien als toevallige schade.

Bijvoorbeeld de autoverzekering maakt onderscheid tussen rellen en vandalisme. Project X maar ook de schade bij Van der Valk Rotterdam valt onder ‘rellen’. Schades door vernielingen bij Oud en Nieuw vallen onder vandalisme.

Vreemd is overigens dat vrijwel alle polisvoorwaarden de term ‘relletjes’ gebruiken en niet ‘rellen’. De term “relletjeschopper” heeft het nieuws echter nog nooit heeft gehaald.

Rellen en vandalisme bij autoverzekering

Je autoverzekering maakt onderscheid tussen rellen en vandalisme. Rellen zijn verzekerd op de beperkt casco verzekering. Vandalisme is alleen gedekt bij een wa casco of allrisk autoverzekering.

Rellen en vandalisme bij opstal- en inboedelverzekering

Vandalisme en rellen (relletjes) zijn bij je eigen huis vrijwel altijd meeverzekerd. Bij een vakantiehuis of een leegstaande woning liggen de voorwaarden net iets anders. Rellen zijn dan niet altijd meer verzekerd en vandalisme is vaak alleen verzekerd als er zichtbare inbraakschade is.

Vandalisme in de tuin

De tuin, het tuinhek of tuinmeubilair is ook een veelvoorkomend doelwit bij vandalisme of rellen. Net als het huis, is ook de tuin meeverzekerd. Niet alleen vernielingen worden aangebracht in de tuin, maar ook wanneer een deel van het tuinmeubilair of tuingereedschap wordt gestolen.

Het goede nieuws is dat schade door vandalisme en rellen niet bij voorbaat uitgesloten is. Wel hanteren verzekeraars specifieke voorwaarden.  Lees deze goed na om te checken of jouw schade onder de dekking valt. 

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Ask4benefits maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie