Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Handleiding: Open Huizen Dag 2 april 2016

Open Huizen Dag: veel huizen bekijken in slechts één dag tijd. Op 2 april, van 10.00 tot 15:00 uur is het weer zo ver. Maar hoe haal je het maximale uit alle bezichtigingen. Met meerdere geïnteresseerden in hetzelfde huis, zou de ‘eerste’ bezichtiging wel eens de enige kunnen zijn. Belangrijk dus! We geven je vijf praktische tips in deze beknopte handleiding Open Huizen Dag 2016. 

1. Maak 5 wensen

Neem vooraf de tijd om alleen, of samen met je partner, een lijstje te maken met de vijf aspecten waaraan je het meeste waarde hecht bij het bekijken van een nieuwe woning. Geef daarna die vijf aspecten een weging.  Een voorbeeld van hoe dit werkt.

De buurt waarin een huis staat telt voor 30% mee, hoe het huis er van buiten uitziet voor 20% en of je weinig hoeft te klussen voor 10%. Zorg dat je met jouw vijf onderdelen, uiteindelijk precies op 100% komt.

Vervolgens geef je alle onderdelen een cijfer. In dit voorbeeld krijgt de buurt een 6. Het uiterlijk een 10 en de hoeveelheid kluswerk valt mee: daarom een 8. Tot slot vermenigvuldig je de percentages met de cijfers: 30% x 6, 20% x 10 en 10% x 8. Daaruit komt dan een cijfer. De woning krijgt bijvoorbeeld een 7,3.

Ditzelfde doe je voor alle huizen. Je hoeft daardoor na de Open Huizen Dag niet alleen af te gaan op je gevoel en herinnering. Je kunt dan ook alle eindcijfers vergelijken. Niet alleen heel praktisch maar ook leuk om te doen.

 

2. Inventariseer risico’s

Het kan ook verstandig zijn om vooraf de belangrijkste risico’s van het huis op een rij te zetten. Ofwel: de risico’s die je later écht niet als ‘verborgen’ gebrek tegen wilt komen. Grote scheuren in wanden kunnen bijvoorbeeld duiden op problemen met de fundering. Kleine scheurtjes in het stucwerk kun je negeren.

3. Bekijk en doe alles  

Bekijk het dak, het balkon en de kruipruimte. Draai kranen open, en doe deuren en ramen open en dicht. Het voelt wellicht wat onwennig om dit in ‘iemands anders’ huis te doen. Maar als er één raam en twee deuren klemmen kost dat flink wat extra kluswerk. Het is fijn om dat vooraf te weten. 

4. Durf te vragen

De makelaar is waarschijnlijk degene die de woning op Funda heeft geplaatst. Hij heeft zich daarom goed ingelezen op het huis en de kenmerken ervan. Ook kan hij je vaak globaal iets vertellen over de buurt. Stel vooral je vragen. Aarzel niet.

5. Maak foto’s en video’s

Je herinnert je achteraf nooit alles. Zeker niet als je op de Open Huizen Dag meerdere huizen gaat bekijken. De foto’s op Funda tonen je bovendien de mooiste beelden van de woning. Maak daarom zelf foto’s of video’s. Die tonen je ook ‘het kamertje dat er net wat minder uitziet’ of ‘de boom van de buurman die toch wel heel veel zon wegneemt in de tuin’.

Extra tip: ben je oprecht geïnteresseerd maar twijfel je over de buurt? Bel later die dag nog eens aan bij één van de buren. Veel mensen vinden het vaak wel leuk om iets te vertellen over de buurt waarin ze wonen. We wensen je veel plezier op de Open Huizen Dag 2016!

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.
Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Ask4benefits maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie