Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Huizenprijs stijgt met € 13.000 in één jaar tijd

Het gaat goed op de huizenmarkt! Koophuizen zijn in trek. In één jaar tijd is de huizenprijs met 3,5 procent gestegen: de grootste stijging sinds het begin van de crisis. De gemiddelde koopsom, officieel net iets anders dan de huizenprijs, steeg van € 224.800 naar € 237.800. Het einde van de prijsstijging is bovendien nog niet in zicht. Goed nieuws voor verkopers. Aandachtspunt voor kopers.

Waarom stijgt de huizenprijs?

De stijgende prijs op de huizenmarkt is logisch te verklaren door de aantrekkende hoeveelheid verkopen. In de eerste tien maanden van dit jaar wisselden 142.182 huizen van eigenaar. Dat zijn er 25.600 meer dan in dezelfde periode in 2014.

Huizenmarkt positief voor alle woningtypes

De stijging is positief voor alle typen huizen. Direct na de crisis was er bijvoorbeeld geen interesse in vrijstaande woningen. Mensen vonden het te risicovol om een vrijstaand huis te kopen. Nu het vertrouwen weer terug is, durven kopers ook weer grotere investeringen te doen.

Stijging verkopen in alle provincies

Veranderingen op de huizenmarkt worden altijd als eerste zichtbaar in de grote steden. De landelijke provincies lopen op dat terrein wat achter. Zelfs ondanks de lage huizenprijzen in bijvoorbeeld Friesland, Groningen en Flevoland kwamen er tot een aantal maanden geleden weinig extra kopers. 

Ook daarin komt nu verandering. Het aantal verkopen in Friesland en Flevoland steekt ver uit boven dat van de andere provincies. Een aantrekkende huizenprijs is daar dus een kwestie van nog heel even wachten.

Actuele hypotheekrente historisch laag

De populariteit op de huizenmarkt komt natuurlijk ook door de historisch lage hypotheekrente. De laagste hypotheekrente 10 jaar vast bedraagt op dit moment 2,15 procent. Bij een huis van € 300.000 zijn je bruto rentelasten € 1.950 lager dan een jaar geleden.

Huis kopen of nog wachten?

Wachten met kopen lijkt op dit moment risicovol. De huizenprijs stijgt en de hypotheekrente kan niet heel veel verder meer omlaag. Een stijging van de hypotheekrente is op langere termijn juist wél te verwachten.

Sneeuwbaleffect op huizenmarkt

Op de huizenmarkt ontstaat nu een sneeuwbaleffect. De positieve berichtgeving trekt weer nieuwe verkopers aan. Die verkopers hadden eerder de verkoop van hun huis uitgesteld omdat ze bang waren voor een te groot waardeverlies. Of ze konden hun huis niet verkopen door een te hoge hypotheek. 

Ook van deze groep komen steeds meer woningen te koop. En na verkoop van hun huis, zullen zij in veel gevallen zelf weer een andere woning kopen. Zo kan het opeens hard gaan met de aan- en verkopen.

Eerder was al duidelijk dat het pessimisme op de huizenmarkt plaats heeft gemaakt voor nieuw ‘onstuimig’ koopgedrag. In meerdere steden wordt alweer ruim boven de vraagprijs geboden. Dit wil overigens niet zeggen dat elk huis in een mum van tijd weg is. Maar te lang uitstel geeft je minder keus op een leuke woning en zorgt mogelijk voor flink hogere maandlasten voor je hypotheek.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.
Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Ask4benefits maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie