Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Premies zakelijke verzekeringen stijgen explosief

De premies voor zakelijke verzekeringen zitten al enige tijd in de lift. Het tweede kwartaal van dit jaar is zeker geen uitzondering. Onderzoeksbureau Marsh & McLennan rapporteerde een wereldwijde premiestijging van 19 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dit is de hoogste stijging sinds de start van de publicatie in 2012. Geldt dit ook in Nederland?

De genoemde premiestijging is een gemiddelde. Kijken we naar soorten verzekeringen springt vooral beroepsaansprakelijkheid eruit, met een premiestijging van maar liefst 37 procent. Zakelijke schade- en ongevallenverzekeringen volgen met respectievelijk 19 en 7 procent. 

Hogere premies niet alleen door corona
Al voor het uitbreken van de coronacrisis gingen de premies van veel zakelijke verzekeringen omhoog. Menig verzekeraar ziet de schadelast stijgen, terwijl de inkomsten vaak niet in de pas meebewegen. Dat geldt ook voor herverzekeraars, waar reguliere verzekeraars het risico op een afgesloten verzekering onder kunnen brengen. De coronacrisis komt daar nog eens overheen. Een grote speler als Munich Re kreeg alleen al aan corona-gerelateerde zaken voor 700 miljoen euro aan claims binnen. Deze financiële tegenvallers worden deels gecompenseerd met hogere premies.

Let ook op de voorwaarden
In onzekere tijden worden ook verzekeraars voorzichtiger. Het verhogen van de premies is daar een voortvloeisel van. De verzekeraar krijgt namelijk een hogere beloning voor het afgedekte risico. Terughoudendheid kan ook tot uiting komen in de acceptatie, wanneer er bijvoorbeeld strengere eisen gesteld worden bij het afsluiten van de verzekering. Nog een manier om het risico te verlagen is het aanpassen van de dekking, waardoor bijvoorbeeld de vergoeding bij schade afneemt, er een (hoger) eigen risico geldt of je te maken krijgt met uitsluitingen. Kijk bij het afsluiten van zakelijke verzekeringen dan ook niet alleen naar de hoogte van de premie. 

Wereldwijde cijfers niet overal representatief
Het is goed om te beseffen dat het om internationale cijfers gaat. Aan de ene kant zijn veel grote verzekeraars wereldwijd actief. Hierdoor zal een hogere schadelast aan de andere kant van de wereld ook dichtbij huis effect hebben. Anderzijds kunnen er grote geografische verschillen zijn. In een drukbevolkte door corona getroffen stad in Amerika zal het corona-effect groter zijn dan in Drenthe, Friesland en andere Nederlandse plaatsen. Zelfs binnen Nederland kunnen premies van veel verzekeringen afwijken. 

Verzekeren vaak maatwerk 
Het afsluiten van een zakelijke verzekering is doorgaans maatwerk. Er zijn veel variabelen die bepalen welke verzekeringen passend zijn en hoe de premie wordt opgebouwd. Heb je bijvoorbeeld personeel in dienst, huur je kantoorruimte of zit je in een gekocht pand en hoe groot is het risico op arbeidsongeschiktheid? Allemaal vragen die spelen bij het in kaart brengen van zakelijke verzekeringen. 

Ben je op zoek naar zakelijke verzekeringen die passen bij jouw situatie en budget? Of ben je nu al zakelijk verzekerd maar heb je behoefte aan een check? Laat dit weten via het onderstaande formulier en je hoort snel van ons.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Ask4benefits maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie