Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Voordelen huis kopen met geld uit je BV

Eerder schreven we een artikel over het sluiten van een lening vanuit je eigen BV. Met het geld kan je onder andere de koop van een huis financieren. Waarom zou je dat eigenlijk doen, in plaats van aankloppen bij de bank? Het grootste voordeel is dat je de rente in feite aan jezelf betaalt, waardoor de netto lasten lager liggen. Wat zijn nog meer redenen om een lening te sluiten met je eigen bedrijf?  

Het verstrekken van een lening aan jezelf als DGA heeft onder andere de volgende pluspunten:

 • Zelf de voorwaarden bepalen
  Tot op zekere hoogte bepaal je zelf de voorwaarden van de lening. Zaken als het aflostermijn en de mogelijkheden om sneller af te lossen heb je in eigen hand.

 • Hypotheekrenteaftrek mogelijk
  De Belastingdienst ziet de schuld als ‘schuld eigen woning’, ook bij een lening vanuit je BV. Hierdoor is het toepassen van hypotheekrenteaftrek toegestaan. Let wel op de voorwaarden van de lening.

 • Rente-inkomsten voor de BV
  De rente betaal je niet aan de bank maar aan de eigen BV. Zo profiteer je indirect van je eigen ‘hypotheek’.

 • Huis eerder binnen financieel bereik
  De woningprijzen zijn hard gestegen en overbieden is geen uitzondering. De inbreng van eigen geld kan net het verschil maken tussen wel of niet kunnen kopen.

Rente uitkeren als dividend
Fiscaal gezien is het belangrijk dat leningen vanuit de BV een reële rente hebben. Deze rente levert rendement voor de BV op. Over dit rendement is de BV vennootschapsbelasting verschuldigd. De betaalde rente kan je, na het verrekenen van de belasting, weer uitkeren als dividend. Zo krijg je de rente deels weer terug, wat resulteert in lagere netto hypotheeklasten.

Lager hypotheekbedrag nodig?
Meteen de hele bedrijfskas plunderen voor de koop van een huis is niet nodig. Je kunt ook een reguliere hypotheek combineren met een aanvulling uit de BV. In verhouding tot de waarde van de woning heb je dan van de bank een lager bedrag nodig. Hierdoor ontvang je doorgaans korting op de hypotheekrente. Zo levert de lening vanuit je BV ook voordeel op voor je reguliere hypotheek. Wel kan de bank eisen dat ze als eerste terugbetaald wordt wanneer er betalingsproblemen ontstaan.

Verschil rendement BV
Bedenk goed of je het geld inderdaad niet nodig hebt in je BV, ook niet wanneer je te maken krijgt met tegenvallers. Ook is het goed om de besparing van het lenen aan jezelf af te zetten tegen het rendement dat je in de BV maakt. Het geld dat in de hypotheek zit, kan je niet investeren in nieuwe business. Bij een hoog bedrijfsrendement kan het alsnog voordeliger zijn om te lenen bij de bank, zeker nu de rente zo laag is.

Heeft jouw BV genoeg vet op de botten en zie je de woning uit je dromen verschijnen op Funda? Een greep uit de bedrijfskas kan de koop dichterbij brengen. Controleer wel goed of aan alle voorwaarden wordt voldaan en in hoeverre je voordeliger uit bent. Uiteraard kijken onze hypotheekspecialisten graag met je mee.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Ask4benefits maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie