Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Helft afgebrande bedrijven gaat uiteindelijk failliet

Voldoet je bedrijf aan alle regels voor brandveiligheid? Dat is mooi, maar op zichzelf vaak onvoldoende om de continuïteit te garanderen als er echt brand uitbreekt. Volgens het Verbond van Verzekeraars gaat 50 procent van de bedrijven na een grote brand failliet. Dat heeft meestal niet te maken met de directe materiële schade, maar met het opnieuw opstarten van de bedrijfsvoering.

De wettelijke regels omtrent brandveiligheid zijn vooral gericht op het voorkomen van slachtoffers. Ontruimingen moet je oefenen, de vluchtroutes zijn vrij van obstakels en de nooduitgangen duidelijk aangegeven. Als je bezoek krijgt van de brandweer voor controle, wordt er gekeken naar de snelheid waarmee een brand zich kan verspreiden naar andere ruimtes en panden.

Goed risicomanagement nodig
Volgens directeur van het Verbond Leo de Boer komen veel bedrijven een brand niet te boven. "Ook als de verzekeraar de schade tijdig heeft uitgekeerd. Goed risicomanagement is daarom van wezenlijk belang", zegt De Boer in de gezamenlijk visie van de brandweer en verzekeraars. De brancheorganisatie wil ondernemers wijzen op de bijkomende risico's van brand.

Milieu- en bedrijfsschade vaak vergeten
Een belangrijk voorbeeld is een milieuschadeverzekering. Vroeger was de milieuschade die optrad na een brand meeverzekerd in een zakelijke brandverzekering. Dat is niet meer het geval. Als ondernemer ben je echter aansprakelijk voor bijvoorbeeld bodemsanering of het wegpompen van verontreinigd bluswater. Lees hier welke kosten je nog meer verzekert met een milieuschadeverzekering.

De belangrijkste reden voor faillissementen na brand, is het stilvallen van de bedrijfsvoering. Geen omzet, maar wel doorlopende kosten. Met een bedrijfsschadeverzekering ontvang je een uitkering om je omzetverlies op te vangen. Niet alleen na brand, maar ook als je bijvoorbeeld dicht moet vanwege inbraak, waterschade of afzettingen van straten door schade bij andere bedrijven.

Maak een inschatting
Een bedrijfsschadeverzekering is maatwerk. De prijs is onder meer afhankelijk van de periode dat je een uitkering wil. Dat kan zijn totdat je omzet weer op peil is, tot een pand herbouwd is of bijvoorbeeld met een vooraf vastgestelde maximale uitkeringstermijn. Omdat omzetten bij bedrijven fluctueren, ben je tot een bepaald percentage verzekerd tegen onderverzekering.

Wil je de continuïteit garanderen met een bedrijfsschadeverzekering? Ask4benefits kan je helpen om een goede risico-analyse te maken. We inventariseren welke risico's je bereid bent te dragen en welke je wilt afdekken met een verzekering. Laat voor een afspraak je gegevens achter en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.
Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Ask4benefits maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie