Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Vernieuwde beroepenlijst arbeidsongeschiktheidsverzekering

Hoe lang is het geleden dat je voor het laatst de premie hebt opgevraagd voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering? Als dat langer dan een jaar geleden is, dan zou er nu wel eens een heel ander bedrag uit kunnen rollen. Het afgelopen jaar hebben veel verzekeraars hun premiebepaling gebaseerd op een vernieuwde beroepenlijst. De premie kan daarmee nog nauwkeuriger worden afgestemd op het risico.

Het bedrag dat je betaalt voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering (aov) hangt onder meer af van de risico's die je loopt tijdens het uitoefenen van je beroep. Een zelfstandig boekhouder hoeft zich minder zorgen te maken over bedrijfsongevallen dan een zzp'er in de bouw. Doe je fysiek werk op risicovolle plaatsen, dan betaal je dus relatief meer. Maar er zijn nuances te maken.

Nuances waren nodig
De verzekeraars en adviseurs die de nieuwe beroepenlijst opstelden, noemen als voorbeeld de bouwkundige. De nieuwe lijst maakt een onderscheid tussen de bouwkundige die voornamelijk bureauwerk verricht en de bouwkundige die meewerkt op locatie. Daar zit een wezenlijk verschil in. Volgens onderzoeksbureau MoneyView betekent het dat sommige bouwkundigen nu wél als klant geaccepteerd worden door verzekeraars die hun beroepsgroep voorheen niet verzekerden.

Aov eenvoudig aan te passen naar wensen
Veel zzp'ers lopen een groot risico door te werken zonder arbeidsongeschiktheidsverzekering. Als belangrijkste reden worden meestal de kosten genoemd. In de opstartfase is het moeilijk om de premie van een aov erbij te dragen. In werkelijkheid valt het met de kosten mee. Je kunt een arbeidsongeschiktheidsverzekering compleet aanpassen aan je eigen wensen. De premie is navenant aan je wensen.

Hoe druk je de premie van een aov?
Je kunt de premie van een aov op verschillende manieren naar beneden krijgen. Stel jezelf de volgende vier vragen:

  • Hoeveel wil ik maandelijks uitgekeerd krijgen als ik niet kan werken?
  • Hoe lang moet ik ziek/arbeidsongeschikt zijn voor de eerste uitkering gestort wordt?
  • Hoe lang moet de verzekering blijven uitkeren?
  • Wanneer vind ik mezelf arbeidsongeschikt?


Het antwoord op de eerste vraag is logischerwijs van belang voor je premie. Hoe meer je betaald wilt hebben, hoe hoger je premie.

De tweede vraag gaat over de wachttijd. Is je financiële buffer groot genoeg om het bijvoorbeeld drie maanden zonder inkomen uit te zingen, dan kun je flink besparen door te kiezen voor een langere wachttijd.

De derde vraag ligt ook voor de hand. Wil je dat je aov in het slechtste geval blijft uitkeren tot je pensioengerechtigde leeftijd, of kies je voor een maximale periode van 5 of 10 jaar? Een kortere periode is goedkoper.

De laatste vraag gaat over de definitie van arbeidsongeschiktheid. Er bestaan drie verschillende opties. Beroepsarbeidsongeschikt ben je als je je huidige beroep niet meer kunt uitoefenen. Arbeidsongeschikt voor passend werk ben je als je geen werk meer kunt verrichten dat past bij je opleidingsniveau. De laatste en meest voordelige vorm keert pas uit als je geen gangbaar werk meer kunt verrichten, onafhankelijk van je opleidingsniveau.

Is het al weer even geleden dat je je verdiept hebt in een arbeidsongeschiktheidsverzekering? Dan wordt het misschien weer eens tijd. Onze verzekeringsadviseur helpt je graag bij het maken van een keuze. Laat je gegevens achter voor een afspraak, of loop eens binnen.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.
Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Ask4benefits maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie